.

2010. május 27., csütörtök

GRI 2015-ben és 2020-ban


Tegnap megkezdődött a GRI Fenntarthatóság és Átláthatóság konferenciája Amszterdamban. A kapcsolódó szlogen: Rethink.Rebuild.Report

Ezek a szavak tőlünk (Alternate) sem állnak messze, hiszen mi is szeretjük "újragondolni" a meglévő folyamatokat, "újraépíteni" és persze a hogyanokról és az eredményekről jelentésre ösztönözni ügyfeleinket.

A megnyitó plenáris előadásában Ernst Ligteringen a GRI ügyvezetője nemcsak megosztotta velünk, hogy mik a GRI tervei 2015-re és 2020-ra, de szavazhatunk is, hogy mennyire értünk velük egyet. A szavazás eredményeit a záróeseményen ígéretéhez híven bemutatja. De mik is ezek a tervek?


1. 2015-re minden OECD országban és dinamikusan fejlődő "fejlődő országban" a nagyvállalatok és közepes vállalatok számára legyen kötelező beszámolni környezeti, szociális és vállalatvezetési (ESG) gyakorlatukról, vagy ha nem teszik, indokolják meg.

Erre van már példa néhány európai országban, és Dél-Afrikában is. Itthon is volt már ezzel kapcsolatban néhány vita, ahol kockázatként felmerült, hogy a kötelező jelentéstétel milyen hatással lenne a jelentések tartalmára és minőségére. Erre azért van néhány megoldás, én a magam részéről támogatnám, hogy pl. állami vállalatok (adófizetőként mindannyian tulajdonosok vagyunk...) számoljanak be ESG tevékenységeikről, és a tőzsdei vállalatok számára már most is van jópár kapcsolódó előírás. A kérdés az, hogy hol érdemes meghúzni a határt és mi alapján? Létszám vagy árbevétel? Nyrt? ZRt? Kft?

2. A GRI javasolja, hogy az ESG beszámolók és a pénzügyi beszámolók olvadjanak össze, és 2020-ra definiáljuk az integrált jelentést, legyen hozzá útmutató, azt teszteljük és véglegesítsük. A GRI alapító tagja az International Integrated Reporting Committee-nek, melynek célja nyilvánvalóan az integrált jelentések előmozdítása.

Bennem felvetül a kérdés, hogy ez jót tesz-e a jelentéseknek, főként hozzájárulna-e ahhoz, hogy többen elolvassák őket... Nem hiszem. Hányan olvasnak pénzügyi jelentéseket? Nem lepne meg ha még kevesebben mint fenntarthatósági jelentéseket. Talán az elemzők, mert nekik muszáj. Az egyik szekcióban mondta valaki, hogy ők tartottak egy workshopot diplomás, pénzügyileg is képzett befektetőknek, igazgatósági tagoknak, és 80%-uk annak a cégnek a pénzügyi jelentését sem olvasta, amibe befektetett...

Ráadásul, attól is függ a "támogatásom", hogy milyen mértékű integrációról beszélünk? Ha csak 50 oldallal hosszabb lesz az éves jelentés, mert a végére odatesszük az ESG oldalakat, az nekem nem igazán integrált jelentés (bocs Pali :-) ). Örömmel hallottam ma a Novo Nordisk jelentéstételért felelős vezetőjétől Susan Blesenertől (8 éve integrált jelentést készítenek), hogy ők nem is beszélnek a fenntarthatósági jelentés és a pénzügyi jelentés integrációjáról, mert az olyan lenne, mintha a két dolog elválasztható lenne. Ők egyszerűen máshogy nézik a folyamatokat.

Megoldás lenne, ha lenne egy jó integrált jelentés (akár lehet 150-200 oldal is tőlem), de legyen hozzá érintett specifikus rövid változat, amiben az van benne ami engem, mint olvasót érdekel. A gyakorlati megoldás lehet nyomtatott vagy on-line is, a lényeg, hogy ne kelljen magam számomra uncsi részeken átrágni.

3. Készüljön-e G4-es útmutató, ami az eddigi ESG tapasztalatokat beépítve segítene a felhasználóknak ráhangolódni a várható nemzetközi integrált jelentés sztenderdre?

Nehéz kérdés, mert mire végre megtanulnánk már jön az új verzió? És nem vagyok túl optimista a tekintetben, hogy egyszerűsödne :-). De a fejlesztés önmagában nem elkerülhető. Tegnaptól elvileg elérhető és on-line véleményezhető a G3.1, ami az emberi jogokkal, közösségi szerepvállalással és a nemek egyenlőségével kapcsolatosan tesz módosítási javaslatokat a meglévő indikátorokra, idézem "relevánsabbá, átláthatóbbá és specifikusabbá téve az indikátorokat anélkül, hogy a bonyolultabbá tennék a megfelelést". Augusztus 23-ig mondhatjuk el a véleményünket, a kapcsolódó anyagok és az on-line kérdőív a fenti linkeken keresztül érhető el.

A fotó a GRI tulajdona, a GRI engedélyével használtam fel, készítette: F. Barnhoorn 2010.05.26-án.

Nincsenek megjegyzések: