.

2010. május 28., péntek

Amszterdam Rai és a fenntartható konferenciák

RAI Amszterdam és a régió egyik legnagyobb konferencia központja, ráadásul 2007 óta "üzletszerűen fenntarthatóak". Sikerült egy rövid interjút készítenem egy kávé mellett a holding kommunikációs vezetőjével, közben általánosságban, és speciálisan a GRI konferenciával kapcsolatban is kifaggattam, hogy mitől is lesz fenntartható egy konferencia központ.

A beszélgetés viccesen indult, merthogy Katelijn Wilhelmy-nek hívják, így a bemutatkozáskor mindketten kérdően néztünk a másikra, hogy most tényleg szinte ugyanaz a nevünk?
Elmesélte, hogy egyre több megrendelő találta fontosnak, hogy a rendezvényen helyi termelőktől származó, bio stb. catering legyen, hogy a rendezvény CO2 kibocsátását valahogy semlegesíteni szeretnék. Ezért 2007-ben CSR manageri pozíciót hoztak létre, megindult a belső audit, összeszedték az adottságaikat és a lehetőségeiket.

Főbb területek, amiket fontosnak tartanak ebből a szempontból:

- Energia és éghajlat: 5 év alatt 5%-kal akarják csökkenteni az 1 nm-re eső energiafelhasználást. Átálltak a távfűtésre, ahol lehet LEDes világítást használnak, lekapcsolják az éppen nem használt berendezéseket, és "zöld áramot" vesznek (az nem pontosan derült ki nekem, hogy ez mit takar, gyanúm szerint a helyi szolgáltatónak van ilyen terméke).

- Közlekedés/ mobilitás: az autós közlekedés csökkentésére kombinált látogató és tömegközlekedési jegyekkel ösztönzik a résztvevőket, az autók és taxik használatának mellőzésére. A helyszín nagyon könnyen és gyorsan elérhető a repülőtérről is vonattal, mindössze 12 perc alatt.

- Víz: Itt is 5% éves csökkenés a cél négyzetméterenként, az elkövetkező 5 évben. A jelenleg folyamatos építkezések miatt még nem értek el eredményt, sőt nőtt is a fogyasztás, annak ellenére, hogy a konferencia helyszíneken érzékelős csapok, és kedvező vízfelhasználású WC-k vannak.

- Hulladék: jelentős a standok építésekor és bontásakor keletkező hulladék mennyisége, továbbá a folyó építkezések során keletkező hulladékok. Legfőbb cél a szétválogatás.

- Munkatársak: a legjobb és leginnovatívabb munkaadók szeretnének lenne a rendezvényszervezők között. ezzel kapcsolatban díjat nyertek.

- Beszerzés: cél, hogy a termékek és szolgáltatások 25%-a "zöld" legyen. 2008-ban új beszerzési politikát fogadtak el, amiben a minőség és az ár mellett az etikus, környezetbarát kérdések is szerepet kaptak. 80 legnagyobb beszállítójuktól nyilatkozatot kértek arról, hogy a termékeket etikus körülmények között állították elő/termelték. A helyi és szezonális élelmiszerek iránt egyre nő a kereslet a megrendelők között.


És mit jelentett mindez a GRI konferencia kapcsán? (Fontossági sorrend nélkül)


1. A konferencia táskáit a Levi Strauss szállította, a táskán lévő cimke tanulságai szerint 100%-ban újrahasznosított farmerból készültek Törökországban, az előállítás és a szállítás során keletkezett CO2-t egy indiai (Rajasthan) ENSZ projekt támogatása révén váltották ki. Nem adtak mindenkinek, csak annak aki kért. Jól néznek ki, én valószínűleg kicsit személyesebbé teszem majd az enyémet egy kis varrással, és szuper lesz strandra menet!

2. A konferencia minden résztvevője ingyenesen bérelhetett kerékpárt, hogy azzal menjen haza a hotelébe és jöjjön reggel. A biciklikhez mindenki kapott közlekedési szabályokat és térképet is. Jómagam kb. 200 m-re laktam, így én inkább sétáltam, de Radnai Tamás (RTG) kihasználta a lehetőséget.
3. Helyi termelőktől származó gyümölcsök, és ha jól értettem a felszolgált halételek is országon belülről érkeztek. Csapvíz (!) is volt a szokásos cukros-szénsavas üdítők mellett, illetve folyamatosan eper és kivi turmixot is lehetett inni.
4. A kiállító rész, ahol a legtöbb szünetbeli találkozó és csevegés zajlott, szintén a természetességet sugallta, bár talán a dizájn egy kicsit a kényelem rovására ment. Összességében azonban izgalmas volt, és a párnákkal a farönkökön ücsörgés sem volt vészes. A kerékpárnak álcázott székeket nem próbáltam. Állítólag minden 'bútort' újrahasznosítanak majd.

Jó lenne itthon is több olyan rendezvényhelyszín, ahol részben vagy egészben környezetvédelmi és szociális kérdéseket is figyelembe lehetne venni a szervezéskor, vagy egyenesen egy termékkategóriát alkotna a "fenntartható rendezvényszervezés".

A fotók a GRI tulajdonát képezik (kivéve a RAI fotót), a GRI engedélyével használtam fel őket, készítőjük: F. Barnhoorn
Amszterdam RAI; Fenntarthatósági jelentés 2008

Nincsenek megjegyzések: