.

2010. április 27., kedd

2009 legjobbjai - CRRA'10 eredmények


Április 21-én megjelent a corporateregister.com által meghirdetett CRRA'10 eredménye, amely most már összefoglaló formájában is letölthető honlapjukról. Íme a győztesek és helyezettek, és egy két érdekes statisztika.


Mielőtt bemutatnám a díjazottak listáját, kiemelnék néhány érdekes statisztikát, egy részük szerepel a letölthető összefoglalóban, egy részük saját "kutatás" alapján.




Válság ide-vagy oda...
A jelentések száma tovább nőtt tavaly is, függetlenül attól, hogy beütött a válság, és emiatt még az is felmerült, hogy a jelentések kiadásán fognak spórolni a cégek. 2009-ben közel 3700 jelentés került fel az adatbázisba (2008: 3500). Ennél sokkal jobb hír viszont az, hogy a megjelenő jelentések ötöde, több mint 700 jelentés, első jelentés volt. ez azt jelenti, hogy egyre több vállalat érzi úgy, valamiért jó neki jelentést készíteni. Hogy ebből a 700-ból kinek az az ok, hogy felismerte az átlátható és elszámoltatható működés fontos, vagy az, hogy "én sem maradhatok el a versenytársaimtól" vagy az, hogy "ez is egy divat, de nem maradhatunk ki", azt nem tudom megmondani, de az egyes jelentések átolvasása után bizton megválaszolható a kérdés :-).

Hogy is hívják?
Ahogy azt itthon is és a nemzetközi színtéren is látjuk, egy nem-pénzügyi jelentésnek több neve is lehet, de a lényeg inkább az lenne hogy mi van bennük. Az eredmények azt mutatják, hogy az élen a fenntarthatósági és CSR jelentések állnak. És hogy a CorporateRegister szerint mi a különbség? Módszertanuk szerint, mindkét típus beszámol egy sor olyan ügyről, mint pl. környezet, társadalom, közösségek, etika, beszállítói lánc, emberi jogok stb., de csak a fenntarthatósági jelentések tartalmaznak leírást a gazdasági/tágabb gazdasági vagy szocio-gazdasági teljesítményről és hatásokról. Érdekes meghatározás ez, szerintem vállalati felelősségvállalási jelentés sem állhat meg a gazdasági fenntarthatóság bemutatása nélkül.



Bár évek óta azt gondoljuk, hogy az integrált jelentések veszik át a hatalmat, erre még várni kell, az elmúlt évben kevésbé nőtt a számuk mint korábban. Érdekes beszélgetés lenne, ha azt vizsgálnánk, mitől lesz egy jelentés valóban integrált, hol van a határ az előbbiekben bemutatott meghatározás szerinti "fenntarthatósági jelentés" és egy integrált jelentés között? Nyilván tőzsdén jegyzett cégek esetében egy integrált jelentésnek több előírásnak is meg kell felelniük, de mi a helyzet a nem jegyzett cégekkel?


GRI vagy nem
Versenytársa már nem nagyon akad, és erős lobbitevékenységnek köszönhetően azokban az országokban (pl. Dél-Afrika, Svédország) ahol bizonyos vállalatok számára kötelező a jelentéstétel még javasolt is a használata. A statisztikák azt mutatják, hogy a megjelenő jelentések közel 40%-a tartalmazott GRI indexet. Ez az arány évről-évre nő valamennyit, de azt nem mondhatjuk, hogy a jelentések többsége a GRI szerint jelent. Viszont a CRRA'10 eredményei szerint a 27 helyezett jelentés közül 25 GRI jelentés volt, illetve a 9 győztes közül 8. Ez az adat a tavalyi eredmények alapján is közel azonos (27/24 ill. 9/8).

Összevetés

Gondoltam megnézem, hogy a kiírók szerint választott ismérvek szerint, hogyan alakultak a tavalyi és az idei számok a díjazottak és a győztesek körében. A grafikon adatai azt mutatják, hogy a 27 díjazott ill. a 9 győztes közül hány jelentés felel meg az adott kritériumnak. Az adatok összehasonlításánál vettem észre, hogy míg a legutóbbi verseny CRRA'08 néven futott, az ide CRRA'10 néven megy, de hova lett a CRRA'09??? Túl sok következtetést nem lehet levonni az eredményekből, de ha már megcsináltam....


 És íme a győztesek!


Legjobb jelentés
Győztes: Vodafone Corporate Responsibility Report for year ending 31st March 2009
Második: BP Sustainability Review 2008 
Harmadik : Cooperative Group Ltd, Sustainability Report 2008/2009


Legjobb első jelentés
Győztes: The Walt Disney Company 2008 CR Report
Második : Brasil Foods SA -  Annual Report of Sustainability 2008 
Harmadik:  888 Holdings plc Ltd CR 2008 - People Planet Play


Legjobb KKV jelentés

Legjobb integrált jelentés
Második: BASF SE - Report 2008 
Harmadik: Veolia Environment - Annual and Sustainability Report 2008


Legjobb szénlábnyom beszámoló
Győztes: Hewlett-Packard Company, Global Citizenship Report 2008 
Második: BMW AG, Sustainable Value Report 2008 
Harmadik: Royal Dutch Shell plc - Sustainability Report 2008


Kreatív kommunikáció
Győztes: Coca Cola Enterprises Inc, 2008 CRS Report
Második:The Walt Disney Company, 2008 Corporate Responsibility Report 
Harmadik: General Electric Company - 2008 Citizenship Report


Lényegesség
Győztes: Vodafone Group plc - CR Report for the year ended March 2009
Második: Volkswagen AG - Sustainability Report 2009/2010 
Harmadik: BP Sustainability Review 2008


Nyíltság és őszinteség
Győztes: Virgin Media Inc, Our responsibility report 2009
Második: BP sustainability Review 2008 
Harmadik: Co-operative Group plc - Sustainability Report 2008/2009


Megbízhatóság hitelesítéssel
Győztes: Banco Bradesco SA - 2008 Sustainability Report
Második: Volkswagen AG - Sustainability Report 2009/2010 
Harmadik: Vodafone Group plc - CR Report for the year ended March 2009

Nincsenek megjegyzések: